„Ne vidim nikakav razlog da se ubije dijete, neovisno o tome u kakvim je okolnostima začeto. To je moj stav“ – rekao je poljski ministar zdravstva, Konstanty Radziwiłł, na parlamentarnoj sjednici Komisije zdravlja u poljskom parlamentu Sejmu.

Razgovor je bio usmjeren na planove vladajuće konzervativne stranke PiS (Pravo i pravednost) o njihovoj navodnoj namjerai uvođenja prodaje „pilula za dan poslijeisključivo na liječnički recept.

Komisija je ministra, između ostalog, upitala stoji li iza svoje prijašnje izjave da čak ni ženi koja je žrtva silovanja ne bi propisao „pilule za dan poslije“ koje mogu imati abortivno djelovanje. Otvoreno je odgovorio da to ne bi nikad učinio.

„Ne vidim nikakav razlog da se ubije dijete, neovisno o tome u kakvim je okolnostima začeto. To je moj jasan stav i ako je riječ o obiteljskim stvarima, mogli biste me pitati imam li kći – imam četiri kćeri i puno više unuka. Sada svečano izjavljujem da bih u svakom takvom slučaju, kada bi došlo do takve strašne nesreće koju spominjete, svakako pružio ljubav svojem djetetu i unuku“ – kazao je Radziwiłł.

Još je dodao: „Takve je pilule već prethodna liberalna vlada Građanske platforme (PO) 2015. uvela u prodaju bez recepta. Naše je mišljenje, koje je ujedno i utemeljeno na moralnom nauku Katoličke crkve, da bi općenito prodaja takvih pilula trebala biti u potpunosti zabranjena te također pozivamo PiS na takav korak. Međutim, čak i ograničenje prodaje takvog sredstva bio bi određeni korak prema naprijed.“

Nedavno je i predsjednik PiS-a, Jarosław Kaczyński, u novinskom intervjuu otkrio da vidi veliku mogućnost uvođenja zabrane ubijanja nerođene oboljele djece.

Kaczyński je izjavio da postoji mogućnost zabrane eugeničkog abortusa u relativno skoro vrijeme, doduše na nešto drugačiji način, nego li se to do tada pokušavalo, no tada nije htio predstaviti pojedinosti mogućih promjena.