Vlada Novoga Južnog Walesa razmatra hoće li podržati donošenje zakona kojim bi se zabranilo ‘uznemiravanje’ žena ispred klinika za abortuse, izjavila je državna Ministrica za žene.

Tanya Davies, koja je prije izjavila da ne vjeruje u tzv. pravo žena na izbor, ne namjerava komentirati privatne prijedloge zakona.

Vladin odgovor na taj prijedlog, kao i na sve nevladine prijedloge zakona, stvar je kabineta Vlade, rekla je u izjavi za AAP (Australian Associated Press – Australska novinska agencija).

„Bilo bi neprimjereno komentirati prijedlog zakona sve dok kabinet ne odluči hoće li se o tom prijedlogu uopće razmatrati.“

Prema mišljenju Penny Sharpe iz Laburističke stranke žene diljem države prisiljene su proći kroz špalir kada ulaze u centre za ‘reproduktivno zdravlje’ te da je neprihvatljivo da žene gledaju navodno iskrivljene prikaze abortusa i da ih se naziva ubojicama koje će završiti u paklu, kazala je u parlamentu.

Po njezinom mišljenju, navodno se žene gura i snima, a osoblje klinike prati i uznemirava pri njihovu dolasku i odlasku s posla.

Ako prijedlog prođe i bude izglasan zakon, omogućit će se stvaranje „zone sigurnog pristupa“ u krugu od 150 m oko centara za planiranje obitelji i ‘reproduktivno zdravlje’ te oko klinika za abortuse.

Prijedlog je uslijedio nakon što su slične mjere prihvaćene u Viktoriji, Tasmaniji i ACT (Australian Capital Territory – Teritoriju australskog glavnog grada, op. p.).

Prijedlog zakona najavljen za raspravu u nadolazećim mjesecima, bio bi nadodan u Prekršajni zakon.

Ne bi ograničavao pravo na prosvjedovanje i slobodu govora, rekla je Sharpe.

Davies je uzburkala duhove objavom da je protiv abortusa i to već prvi dan nakon što je postala ministricom za žene Novoga Južnog Walesa.

„Osobno, ja sam za život… ali moja je uloga zastupati sve žene“, rekla je nakon polaganja prisege u siječnju ove godine.

Feministička organizacija Women’s Electoral Lobby obrušila se na nju u komentarima tvrdeći da je većina stanovnika Novog Južnog Walesa pro-choice opredjeljenja.

Abortus je i dalje zločin u Novom Južnom Walesu i Queenslandu i jedino je zakonski dopušten kada se smatra da je ugroženo ženino fizičko ili duševno zdravlje.

Neki liječnici tvrde da su zakoni dvoznačni i zastarjeli te da i pacijenti i liječnici mogu snositi pravne posljedice.

Prijedloga zakona koji bi abortus izuzeo iz državnog Kaznenog zakona, prošle je godine predstavila zastupnica Stranke Zelenih Mehreen Faruqi.