Europski parlament potvrdio je ove srijede rezoluciju kojom se predlaže doprinos Planned Parenthoodu od strane Europske Unije, budući da im je Donald Trump ukinuo američku državnu financijsku podršku.

Dogovor je da Europska Unija financiranje abortusa uključi u sam vrh svojih prioriteta, ususret nadolazećem summitu UN-a o statusu žena. Inicijativa dolazi od nizozemske vlade, koja je ponudila pomoć iz svojih fondova kako bi se pokrili troškovi Planned Parenthooda u Europi.

Europski parlament iznio je da je za Uniju i države članice „hitno“ potrebno preuzeti fondove podrške abortusu koje je ukinula nova američka administracija. Podsjećamo, uredba predsjednika Trumpa prekinula je financiranje abortusa i drugih djelovanja koji ga promiču i prakticiraju izvan SAD-a.

Za Europski parlament, takav postupak predstavlja „napad na sva dosad stečena prava žena i djevojaka.“

U nedavno usvojenoj rezoluciji traži se uspostavljanje „fondova za spolna i reproduktivna prava“ i pokretanje „međunarodnog fonda“, specifično usmjerenog „financiranju pristupa kontraceptivnim metodama i sigurnom abortusu,“ koristeći za to javni novac država članica i same Europske Unije.

Ovaj dogovor nema pravno značenje, osim što potvrđuje stav Parlamenta o abortusu, koji je do sad već dobro poznat. Iznenađuje ipak stav novog predsjednika Parlamenta Antonija Tajanija, talijanskog demokršćanskog političara, čiji je put obilježen glasovima podrške i izjavama za život, a koji nije iskoristio svoju poziciju autoriteta kako bi podsjetio zastupnike da su Europska komisija i Europski sud više puta ponovili da Europska Unija nema pravne ovlasti u odnosu na pitanje abortusa.

„Tolika je ideološka sljepoća ekstremista u Parlamentu,“ ističe Agenda Europe, „da ih ne brine usvajanje rezolucija u suprotnosti s pravnim poretkom Unije.“

Žele li ovako postići sudjelovanje građana u europskom projektu?