Spolno selektivni abortusi i čedomorstvo desetkovali su žensku populaciju u Kini.

„Spolnocid“ traje već godinama, a vodeći istraživači predvidjeli su da će, zbog tolikog broja abortiranih djevojčica, u nadolazećem razdoblju oko 30 milijuna Kineza biti u potrazi za ženama izvan Kine.

Eastern Mirror  izvještava da je Wang Guangzhou, istraživač Kineske akademije društvenih znanosti, nedavno predvidio da će 2020.-e biti 15 milijuna neoženjenih kineskih muškaraca koji ne mogu pronaći nevjestu. Do 2050. predvidio je da će se broj udvostručiti na 30 milijuna, navodi se u izvještaju.

Yuan Xin, profesor na Sveučilištu Nankai (Nankai University) i stručnjak za politiku planiranja obitelji, izjavio je za državni Global Times da će broj vjerojatno premašiti 30 milijuna u 2050. godini jer je u Kini još uvijek visoka rodna pristranost u korist muškaraca pri rođenju.

Državni prosjek u odnosu spolova pri rođenju dosegao je vrhunac na broju 121 muških na 100 žena.

U 2004. u Kini. je bio omjer dva muškarca na svakih 100 žena, dok je UN postavio standardni omjer između 103 i 107 muškaraca na svakih 100 žena.

U 2015. državni prosjek je 113. Pet muškaraca na 100 žena, što je sedmi pad od 2009. godine.

Zhai Zhenwu, sociolog na Renmin University of China, izjavio je za People’s Daily da je trajna neravnoteža uzrokovana razvojem tehnologije ultrazvuka u 1980-ima, a što je pogodovalo tradicionalnom obiteljskom preferiranju sina.

Nedavno objavljeni podatci iz popisa stanovništva Kine otkrili su da je, u 2016., bilo 708 milijuna ljudi i 675 milijuna žena u Kini, što je još jedan još jedan pokazatelj trajnog zlostavljanja djevojčica, navodi se u izvješću.

Vladini podatci iz 2014. pronašli su da je omjer spolova pri rođenju bio 115,88 dječaka na 100 djevojčica, što pokazuje neprirodnu statistiku.

Mnogi za to krive brutalnu kinesku „politiku jednog djeteta“, što je samo dio ovog problema. Kina je nedavno promijenila tu politiku na dva djeteta, ali mnogi vjeruju da će se nastaviti primorani i prisilni abortusi te steriliziranost usmjerena protiv djevojčica.

Radio Free Asia u izvješću 2015. daje više pojedinosti:

Stručnjaci su rekli da se spolna neravnoteža u kineskoj populaciji može pratiti od početka provođenja „politike jednog djeteta” tijekom 1970-ih.

Lu Pin, znanstvena novakinja tzv. rodnih studija koja uređuje internetske novine Women’s Voice, izjavila je da se ova politika spojila s tradicionalnom kineskom kulturom preferiranja muških nasljednika, čija je dužnost da se brinu za svoje roditelje u starosti.

„Politika jednog djeteta zapravo omogućava spolnu pristranost u korist dječaka, i, kao takva, može se reći da snosi dio odgovornosti za to povećanje”, rekla je Lu.

„U ruralnim područjima, politika jednog djeteta uvijek je zapravo bila „politika jednog i pol djeteta“ jer je parovima bilo dopušteno drugo dijete ako je prvo bila djevojčica,” rekla je.

„Ako je prvorođenac bio dječak, onda im ne bi bilo dopušteno drugo dijete.”

Ciljanje nerođenih djevojčice za abortus također je problem i u Indiji, ali i u drugim dijelovima svijeta. Kao odgovor na to, neke su vlade zabranile praksu spolno-selektivnog abortusa, kao i testiranje roda. U 2015. premijer Indije također je provodio kampanju promicanja vrijednosti ženske djece.

Čini se da je spolno-selektivni abortus problem i u zapadnom svijetu, iako tamo nema puno podataka o tome. Samo sedam država u SAD-u zabranjuju ovu  praksu.

Prema istraživanju Charlotte Lozier Institute „Jedno veliko istraživanje koje je analiziralo podatke američkog popisa stanovništva iz 2000., utvrdilo je da treće rođeno dijete u obiteljima Kineza, Indijaca i Korejaca rođenih u SAD-u, a koje su već imale dvije kćeri, prikazuje omjer od 151 dječaka na 100 djevojčica, što predstavlja ekstremno omjer u korist muške djece.”