Don Anto Baković, najdugovječniji i najpoznatiji borac za prava nerođenih i promicatelj demografske obnove Hrvatske i hrvatskoga naroda, preminuo je u četvrtak 26. siječnja, u zagrebačkom KBC-u Rebro, u 86. godini života, javila je IKA.

Don Anto Baković rođen je 1931. u Goraždu, a za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije zaređen je 1959. Kao bogoslov, a kasnije i svećenik, zbog vjernosti Crkvi proveo je deset godina robije u sedam zatvora. Zbog bolesti je umirovljen 1983. godine, otkada proučava pitanja demografske obnove Hrvatske.

Uređivao je i izdavao mjesečnik Narod, glasilo za demografsku obnovu i duhovni preporod, a i autor je više knjiga na tu temu: „Za jednu bolju Hrvatsku“, „Hrvatska demografska čitanka“, „Jedno dijete više“ te „Ostaje li Hrvatska bez majki?“

U cilju promicanja prava nerođenih i demografske obnove osnovao je Hrvatski populacijski pokret, Pronatalitetni pokret „Jedno dijete više“ te Apostolat ljubavi „Jedna obitelj više“.

U povodu smrti don Ante Bakovića svojom se porukom javio i  predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković uputivši u svoje osobno ime i u ime Vlade izraze sućuti obitelji, nadbiskupu i metropolitu vrhbosanskom, kardinalu Vinku Puljiću:

„S tugom sam primio vijest o smrti don Ante Bakovića, hrvatskog svećenika i velikog promicatelja demografske obnove i pronatalitetne politike. Proživio je težak život, robijao više od deset godina, no uvijek se ustrajno, gotovo s mladenačkim zanosom i idealizmom borio za svoj narod, posebice za obitelj, mlade i djecu. Njegova djela ostat će trajno nadahnuće budućim naraštajima” (sic!), navodi se u poruci.

Podsjetimo, premijer Plenković nedavno se javno svrstao među one brojne licemjerne kvazidemokršćanske političare koji „smatraju da život počinje začećem, ali…“ i (po)kazao da, ovaj, po struci, pravnik nema ništa protiv zastarjelog tzv. Zakona o abortusu donesenog prije gotovo 30 godina.

Tako se hrvatski premijer koji, također, nema ništa protiv toga da se nerođena (a začeta) djeca, budući naraštaji, u Hrvatskoj slobodno likvidiraju, ‘proslavio’ još jednom izjavom na temu prava na rođenje i život.