Značajna većina Amerikanaca protivi se korištenju poreznog novca za financiranje abortusa i želi da Vrhovni sud presudi u korist ograničenja abortusa, navodi se u novoj anketi istraživačkog centra Marist Poll pod pokroviteljstvom organizacije Knights of Columbus.

Amerikanci se nadmoćno protive korištenju poreznog novca za potporu abortusa u inozemstvu (83%), dok ih se 61% također protivi njihovu korištenju za financiranje abortusa u SAD-u. To uključuje gotovo devet od deset Trumpovih podupiratelja (87%), a čak gotovo četiri od deset Clintonovih podupiratelja (39%).

Anketa pokazuje da postoji jasan dvostranački konsenzus o ograničavanju abortusa do najviše prvog tromjesečja, s većinom Clintonovih podupiratelja (55%) i iznad devet od deset Trumpovih podupiratelja (91%) koji govore da takve granice podržavaju.

Općenito, među Amerikancima, gotovo tri četvrtine (74%) žele ograničen abortus do, najviše, prvog tromjesečja. Među onima koji žele ograničenja, 74% želi da Vrhovni sud SAD-a presudi u korist toga. To je skoro 55% Amerikanaca koji podržavaju takvu odluku Vrhovnog suda.

Zapravo, gotovo šest od deset Amerikanaca (59%) kaže da im je najvažnije (34%) ili jako važno (25%) ograničiti abortus na prvo tromjesečje. To uključuje 78% Republikanaca i gotovo polovicu Demokrata (47%). Čak i među onima koji su za tzv. pravo na izbor, iznad četiri od deset kažu da im je ograničavanje abortusa najvažnije ili jako važno (44%).

„U Americi postoji konsenzus glede značajnih ograničenja abortusa, a ova  zajednička tema postoji kod obiju stranaka pa čak i među velikim brojem zagovornika tzv. prava na izbor”, rekao je Carl Anderson, izvršni direktor Knights of Columbus.

„Ova anketa pokazuje da je velik postotak Amerikanaca, na objema stranama, ujedinjeno protiv trenutnog stanja koje omogućava abortus na zahtjev. To je ohrabrujuće i može pomoći u započinjanju novog razgovora o abortusu na nacionalnoj razini.”

Bez obzira na njihove stavove o tome treba li abortus ostati ozakonjen, gotovo šest od deset Amerikanaca (59%) vjeruje da je abortus moralno pogrješan. To uključuje osam od deset Trumpovih podupiratelja i gotovo četiri od deset Clintonovih podupiratelja (37%).

Gotovo osam od deset amerikanaca (78%) misli da zakoni mogu zaštititi dobrobit žene, kao i život njezina nerođenog djeteta.

Ispitivanje organizacije Marist Poll provedeno je 12. – 19. prosinca 2016. na uzorku 2 729 odraslih osoba pod pokroviteljstvom Knights of Columbus.

Odrasli u dobi od 18 godina i stariji koji žive u kontinentalnom dijelu SAD-a, bili su telefonski ispitivani na engleskom ili španjolskom jeziku. Rezultati su statistički značajni na ± 1,9 postotnih bodova.