Aktivisti planiraju otvoriti kliniku za kasne abortuse u Oklahomi

109

23.svibnja 2016. – Dok zakonodavci Oklahome nastavljaju s provođenjem pro-life zakonodavstva, upraviteljica klinike za kasne abortuse u Kansasu planira proširiti svoje poslovanje i u Oklahomi.

Julie Burkhart, poslovna žena koja je ranije vodila kliniku za kasne abortuse u vlasništvu abortera Georgea Tillera, rekla je da će nova ustanova „ići dalje u smislu gestacijskih granica“, što ukazuje na plan za obavljanje abortusa u kasnijim fazama djetetova razvoja.

„Nakon je što je liječnik u Oklahoma Cityju onesposobljen, osjećala sam da je to još važnije. Ako želite na abortus u Oklahomi, trenutno morate ići u Tulsu i Norman. Naša klinika će ići dalje u smislu gestacijskih granica, i to će biti još jedno mjesto na koje će ljudi moći dolaziti.“

U intervjuu za Rolling Stone, Burkhart se žalila da pro-life zakonodavstvo u Oklahomi predstavlja prepreke za vršenje abortusa. Na pitanje o stanju nedavnog zakona o uskraćivanju medicinske licence za ljude koji izvršavaju abortus – koji je prošao, ali je naišao na zabranu i može biti nadglasan – Burkhart je izjavila da će grupacije za abortus upotrijebiti strategiju „čekati i vidjeti“. „Možda ćemo ići na sud, a možda i ne“, rekla je Burkhart.

Rok za otvaranje Klinike za abortus trenutačno je određen za 20. lipnja.

Cheryl Sullenger iz Operation rescue Bukhartina postignuća, opisala je na sljedeći način:

„Bukhart je militantna aktivistica za abortus koja je nekada radila za zloglasnog izvršitelja kasnih abortusa, Georgea Tillera kao čelnica njegova, sada nepostojećeg političkog odbora. Tijekom tog vremena, Burkhart je bila Tillera plaćenica za lobranje protiv sličnih zakona koji ograničavaju vršenje abortusa u kasnijoj fazi, kao i sigurnosnih standarda i odgovornosti klinika za abortuse.  Također se suprotstavila nastojanjima državnog tužitelja Philla Klinea u istrazi o neprijavljenim slučajevima seksualnog zlostavljanja djece.“