4.studenog 2016. – Unatoč liječničkim preporukama, četrdesetogodišnja Rumunjka odbila je pobaciti svojega nerođenog sina zbog rijetke deformacije.

Liječnici u Dječjoj bolnici Svete Marije u Botosaniju (Rumunjska) izjavili su da je žena bila očajna u želji da rodi dijete jer zbog teške bolesti ranije u životu nije mogla imati djece, prenosi Daily Star.

Iako izvješće ne nudi mnogo detalja, možemo pretpostaviti da je ženu slomila vijest da njezin nerođeni sin ima rijetku deformaciju i da nema većeg dijela lica.

Bolnički glasnogovornik Radu Terine objašnjava: „Djetetu je nedostajao središnji dio lica i nepce. Ovakvi slučajevi su iznimno rijetki. Ustvari, u svijetu postoji samo osam ovakvih poznatih i potvrđenih slučajeva, a ovo je prvi ovakav slučaj u Rumunjskoj.“

Kao što je sve uobičajenije u ovakvim slučajevima, liječnici su joj preporučili da razmotri o pobacivanju svojega sina. Onaje to odbila je i odlučila mu pružiti priliku koju zaslužuje.

Svojega dječaka je rodila prije otprilike dva mjeseca, a nakon mjesec dana je dječak operiran u Bolnici Svete Marije u kojoj su mu liječnici rekonstruirali lice, kako čitamo u izvješću. Liječnici su ustvrdili da će dječaku biti potrebno još nekoliko operacija u budućnosti.

„Izjavili su rekli da, unatoč tome što je operacija bila iznimno teška za medicinsko osoblje, kao i za dijete, ona bila ključan prvi korak da mu se omogući razmjerno normalan život“, prema izvješću „ …Liječnici su izjavili da je majka bila svjesna rizika, ali je ustrajala u održavanju trudnoće.“

Bolnička glasnogovornica Catalina Ionescu izjavila je da je maleni dječak „vrlo željen“ u svojoj obitelji.

U suvremenom se svijetu često nudi i ohrabruje na abortus kada liječnici kod nerođene djece ustvrde moguće zdravstvene probleme.

Čak su i djeca s popravljivim deformacijama, kao što je rascjep usne, bila meta abortusa.

Unatoč suvremenim eugeničkim pritiscima, mnogi roditelji, kao i ova rumunjska obitelj i dalje priznaju da njihovo dijete, zdravo ili ne, zaslužuje priliku za život.