Nizozemski brod za abortus ponovno je prošlog mjeseca zaplovio prema Srednjoj Americi kako bi zaobišao pro-life zakone nudeći sredstva za kemijske abortuse u međunarodnim vodama.

Brod koji vodi nizozemska pro-abortusna organizacija Women on Waves (Žene na valovima), doplovio je do Gvatemale da ženama i djevojkama ponudi sredstva za kemijske abortuse, izvješćuje Medical Xpress.

Kao i mnoge države Srednje i Južne Amerike, Gvatemala štiti živote nerođene djece i zabranjuje abortuse. Iznimke su dopuštene kada je život majke u opasnosti.

No, u Gvatemali vojska je spriječila pristajanje broda na obalu. Brod je trebao ukrcati pet žena s kojima bi se otisnuli u međunarodne vode gdje bi izigrali državne zakone dajući ženama sredstava za abortiranje.

„Brod može pružiti ženama besplatne zakonite kemijske abortuse do desetog tjedna trudnoće nakon što uplovi u međunarodne vode, 12 milja izvan Gvatemale”, kazali su u priopćenju.

Iz organizacije su poručili da će ženama pružaju siguran abortus da ne moraju tražiti nesiguran zaobilazni put ili „uradi sam” metode. Također, tvrde da je svake godine u Gvatemali 21 600 žena hospitalizirano zbog komplikacija nastalih zbog nesigurnih abortusa.

Međutim, ne navode izvor ove statistike. Pro-abortusne skupine poznate su po preuveličavanju broja nesigurnih abortusa u područjima gdje su abortusi protuzakoniti.

Women on Waves, organizacija je koju je osnovala nizozemska zagovornica abortusa i aktivistica, Rebecca Gomperts, a nudi abortuse širom svijeta od 1999. godine. Koriste brodove, a u novije vrijeme i dronove za isporuku sredstava za kemijski abortus u zemljama u kojima je abortus protuzakonit.

Brod se prije gotovo 10 godina nasukao u Južnoj Americi, ali je ponovno počeo ploviti ​2012. godine. Neke su zemlje zapriječile brodu ulazak u njihove luke zbog njegove misije uništavanja ljudskih života.

DW portal izvješćuje da su pro-life aktivisti u Maroku 2012. prosvjedovali protiv Gomperts dok je pokušavala da brod pristane u luci. Državne vlasti blokirale su brod od ulaska u luku kada je Gomperts već bila na obali.

„Prosvjednici u gradu Smir na atlantskoj obali, neki u konzervativnim muslimanskim haljama i marama, nosili su slike krvavih embrija i uzvikivali „terorist“ i „ubojica“ Rebecci Gomperts“, navodi DW portal. „Dok su se pokušavali približiti aktivistici, vičući i mašući rukama, policija je potisnula prosvjednike i otpratila  Gomperts radi njezine zaštite.“

Iz Women on Waves reagirali su izlažući žene opasnosti i pokušavajući zaobići zakon pokretanjem besplatnog telefonskog broja za žene u Maroku da bi ih poučili kako da zloupotrebe mizoprostol (lijek za čir) i tako izazovu abortus.

Prethodne godine organizacija je snažno ciljala na zemlje Srednje i Južne Amerike zbog bojazni da Zika-virus uzrokuje poremećaj mozga nerođene djece. Pri tom su reklamirali mogućnost naručivanja putem pošte opasnih sredstava za kemijski abortus za žene koje su mislile da imaju taj virus.

Iako Women on Waves govore da su sredstva za kemijski abortus sigurna, dokaz iz SAD-a ukazuje da to nije tako. U Americi, gdje je hitna medicinska skrb često dostupna, Food and Drug Administration je zabilježio najmanje 14 smrtnih slučajeva žena i 2 207 ozljeda od sredstava za kemijski abortus u posljednjih 12 godina, o čemu je LifeNews  već izvještavao.

U 2015. LifeNews je izvjestio da je organizacija Women on Wawes koristila i dronove za isporuku sredstava za kemijski abortus u Irskoj i Poljskoj, kršeći tako zakone tih zemalja koji štite nerođene od abortusa.

Žene koje su umrle od tih sredstava, umrle su od bakterijskih infekcija kao što su toksični šok, krvarenje, puknuće izvanmaternične trudnoće i snažnog srčanog udara.