U slučaju bez presedana, urugvajski sud prošlog je mjeseca ocu djeteta dopustio da zaštiti svoje nerođeno dijete zabranivši majci da ga abortira.

Očeva bivša djevojka bila je u osmom tjednu trudnoće i željela je abortirati. Nedugo prije toga muškarac (izvor ne navodi identitet) je zatražio od suda da zaštiti život njegova djeteta tako da je zaustavi u tome. Naime, abortus je u Urugvaju ozakonjen do dvanaestog tjedna trudnoće.

Očev odvjetnik, Federico Arregui, izjavio je urugvajskim novinarima da bi otac želio odgojiti dijete „neovisno od tome je li majka voljna ispuniti svoju ulogu u tome.“

U urugvajskom gradu Mercedes, u kojemu se navedeni slučaj vodi, sud je presudio u muškarčevu korist. Isto tako, u sudskom obrazloženju stoji da žena koja je namjeravala počiniti abortus nije obavijestila liječnike o svojoj namjeri te time ispunila nužni uvjet potreban za izvršenje abortusa.

Mediji objavljuju da je takva odluka bez presedana i da žena namjerava uložiti žalbu.

Takva odluka u SAD-u, bila bi nezamisliva. Očevi nemaju nikakva zakonska prava zaštititi svoju nerođenu djecu od abortusa. Različiti su dosadašnji zakoni, koji su zahtijevali da otac bude obaviješten ili da ima pravo glasa u odluci o abortusu, bili odbačeni na sudovima Sjedinjenih Država.

Naime, nedugo nakon sudskog procesa „Roe protiv Wade“, Vrhovni je sud presudio u slučaju „Planned Parenthood protiv Danforta“ da su uredbe bračnog ugovora koje dopuštaju suprugovu jednostranu zabranu abortusa u prvome tromjesečju trudnoće – neustavne. U sljedećem sudskom procesu „Coe protiv Gersteina“ ovaj visoki sud proširio je odluku na zakon o bračnom ugovoru, neovisno o stupnju ženine trudnoće.

Nadalje, 1992. u konačnoj odluci u slučaju „Planned Parenthooda protiv Caseya“, Vrhovni sud SAD-a odbacio je taj zakon zahtijevajući da udana žena prije abortusa o tome obavijesti svojega supruga.

Zagovornici nerođenih smatraju da očevi zaslužuju priliku da zaštite svoju nerođenu djecu; LifeNews i ostale pro-life skupine povremeno čuju od očeva koji shrvana srca o tome govore, da su željeli zaštititi svoju nerođenu djecu od abortusa, ali za to nisu imali potrebne zakonske osnove.