Nedavno predloženi zakon države Oklahoma raspiruje nacionalnu kontroverzu, podižući svijest o očevima koji nisu u mogućnosti zaštititi svoju nerođenu djecu od abortusa.

Zakonski prijedlog Oklahoma House Bill 1441 (broj predloženog zakona, op. p.), koji je predstavio republikanski zastupnik Justin Humphrey, govori o zabrani abortusa nerođene djece bez očeve suglasnosti, osim u slučajevima silovanja, incesta ili ugroze majčina života.

Državni je odbor u utorak odobrio predloženi zakon u omjeru 5:2 te ga poslao u Zastupnički dom Oklahome na izglasavanje, prenosi Associated Press.

„Očevi bi trebali imati pravo glasa kada je riječ o abortusu njihova nerođena djeteta“, rekao je Humphrey.

„Razumijem da žene osjećaju da je to njihovo tijelo“, rekao je. „Imam dojam da one smatraju da je to nešto odvojeno i tada im kažem da su one domaćin. Stoga, ako unaprijed znaš da ćeš ulaskom u vezu biti taj domaćin, ako to pretpostavljaš, onda preuzmi sve mjere opreza i nemoj zatrudnjeti. Ne tuži se ako si neodgovorna i ne govori da možeš samo tako otići i učiniti isto s drugim tijelom, kada si domaćin i pristala si na to!“

Pro-abortus aktivisti ogorčeni su, a mnogi nacionalni i liberalni mediji koji ih podupiru, stalno o tome govore i pišu.

„Oklahoma želi ozakoniti reproduktivnu prisilu, umjesto da ju suzbija i štiti mlade djevojke i žene,“ rekla je Mercedes Sanchez iz Cedar River Clinics (klinika za abortus, op. p.). „Za mlade djevojke koje doživljavaju seksualno zlostavljanje i žene koje proživljavaju maltretiranje u svojem domu, ovaj će zakon osnažiti njihove zlostavljače, omogućujući im korištenje sudskih procesa kao oružja za daljnju kontrolu i sve snažnije teroriziranje.’“

Glasnogovornica Planned Parenthooda, Tamya Coy, „jamči“ javnosti da će njezina skupina koja promiče abortus, bude li to izglasano i postane li zakonom, navedene mjere osporiti, izvještava Tulsa World. Iako je odjek rasprave većinom negativan, podignuta medijska prašina osvješćuje manjak zakonskih prava koja bi očevima omogućila odlučivanje o životima svojih nerođenih beba.

Pro-liferi smatraju da očevi zaslužuju priliku zaštititi svoju nerođenu djecu; LifeNews i ostale pro-life skupine povremeno čuju od očeva koji shrvana srca o tome govore, da su željeli zaštititi svoju nerođenu djecu od abortusa, ali za to nisu imali potrebne zakonske osnove.

Razni su zakoni, koji su tijekom godina zahtijevali da otac bude obaviješten ili da ima pravo glasa u odluci o abortusu, bili odbačeni na sudu. Ako zakon prođe, vrlo je vjerojatno da će naići na ustavne zapreke.

Nedugo nakon sudskog procesa „Roe protiv Wade“ (op.  p.), Vrhovni je sud presudio u slučaju „Planned Parenthood protiv Danforta“ da su uredbe bračnog ugovora koje dopuštaju suprugovu jednostranu zabranu abortusa u prvome tromjesečju trudnoće – neustavne.

U sljedećem sudskom procesu „Coe protiv Gersteina“ ovaj visoki sud proširio je odluku na zakon o bračnom ugovoru (više), neovisno o stupnju ženine trudnoće.

Nadalje, 1992. u konačnoj odluci u slučaju „Planned Parenthooda protiv Caseya“, Vrhovni sud SAD-a odbacio je taj zakon zahtijevajući da udana žena prije abortusa, svojega supruga o tome obavijesti.