Istaknuti predstavnik Katoličke crkve u SAD-u, Timothy Dolan, bit će jedan od šest kleričkih predstavnika koji će govoriti ili čitati Sveto pismo tijekom inauguracije Donalda Trumpa 20. siječnja 2017. godine.

Prema Washington Postu, njujorški kardinal i snažni zagovornik pro-life pokreta, Dolan, dobio je poziv za sudjelovanje zajedno s poznatim protestantskim vođom pastorom Franklinom Grahamom, rabinom Marvinom Hierom, biskupom Wayneom T. Jacksonom, vlč. Samuelom Rodriguezom te pastoricom Paulom White.

Vrlo je značajno što je Hier prvi rabin koji je pozvan govoriti na predsjedničkoj inauguraciji nakon drugog mandata Ronald Reagana prije trideset i dvije godine; a White je, kako se navodi u izvješću, druga ženska predstavnica klera koji je ikada dobila poziv,.

Dolan je rekao da je bio „počašćen što su ga zamolili da ponudi čitanje iz Svetoga pisma na predstojećoj predsjedničkoj inauguraciji” i da se raduje „tražiti svemogućeg Boga da nadahne i vodi našeg novog predsjednika te da i dalje nastavi blagoslivljati naš veliki narod.”

U mjesecima prije izbora, Dolan je naglasio koliko je za katolike važno prava na život. U listopadu tijekom „Respect Life Month” (Mjesec poštovanja života), rekao je katolicima da obrana svetosti ljudskog života i dostojanstva ljudske osobe trebaju biti njihov prioritet.

Prije izbora Trump se suočio s ponekim kritikima Dolana i nekoliko drugih klerika koji su sada i uzvanici. Dolan, Rodriguez i Graham izrazili su neslaganje s Trumpovim izjavama o imigraciji, ženama i drugim pitanjima. Međutim, ovi istaknuti vjerski vođe također su kršćanima naglasili da pitanja abortusa i potpomognutog samoubojstva trebaju biti glavni prioriteti.

U mjesecima koji su prethodili izborima, Graham je putovao diljem SAD-a da bi potaknuo kršćane da iziđu i glasuju te da pri odabiru kandidata imaju na umu pro-life načela.

„Pripazite, jer idući predsjednik ne će imenovati jednog suca [Vrhovni sud SAD-a], nego bi mogao imenovati tri, četiri, a moguće i njih pet. A to bi moglo promijeniti sudove naše zemlje za idućih 50 godina ili duže”, rekao je Graham.

Rodriguez, predsjednik „National Hispanic Christian Leadership Conference”, u listopadu se također osvrnuo na pitanja abortusa i imigracije.

„Donald Trump govori o izgradnji zida, no Hillary Clinton već je jedan izgradila. Stav demokratske kandidatkinje o abortusu… veći je zid od bilo kojeg retoričkog, hipotetskog ili fizičkog zida “, napisao je u e-mailu podupirateljima.

Neki su doveli u pitanje Trumpovu iskrenost o pro-life uvjerenjima jer se jednom prilikom izjasnio za tzv. pravo na izbor. Međutim, predsjednikov odabir snažnih pro-life predstavnika, uključujući novoizabranog potpredsjednika Mikea Pencea, za dužnosnike u svojoj Vladi pomogli su uvjeriti mnoge birače da će raditi na zaštiti djece i majki od abortusa.

Njegov odabir istaknutih pro-life predstavnika vjerskih zajednica za inauguracijski odbor čini se kao još jedan mali, ali ne i beznačajan, znak da su pro-life vrijednosti važne za skorašnje lidere Amerike.