Izvor: erzbistum-koeln.de

Köln, Njemačka – „Kao kršćani, opiremo se činjenici da se u našoj zemlji stotina tisuća abortusa gledaju kao nešto normalno za liberalno, humano i prosvijećeno društvo”.

Kardinal Rainer Maria Woelki, nadbiskup Kölna, izgovorio je ove iskrene riječi u propovijedi na Blagdan Nevine dječice u kölnskoj katedrali.

„Život osobe, koji se proteže od prvog trenutka svojega postojanja do posljednjeg trenutka, sveto je dobro”, istaknuo je Woelki u propovijedi. „Zato nitko nema pravo raspolagati ljudskim životom, uključujući i njegovih prvih 12 tjedana.”

Snažna izjava protiv abortusa s propovjedaonice, u Njemačkoj nije osobito česta pojava, čak ni u Katoličkoj crkvi. Mnogi svećenici ograničavaju se od otvorenog govora ili propovijedi, tj. pro-life stava Crkve zbog straha od klevetanja od strane vjernika, pa čak i vlastitog biskupa.

Blagdan Nevine dječice svoj temelj ima u Bibliji i to u Evanelju po Mateju (2: 16-18) te podsjeća na događaj kada je kralj Herod naredio pokolj nevine djece da bi se spriječilo rođenje Kralja židovskoga i ostvarenje Njegova kraljevstva. Blagdan se obilježava u Božićno vrijeme jer se smatra da su nevina dječica u dala svoj život za novorođenog Spasitelja.

U vezi broja abortusa, Woelki je tužno ustvrdio: „U Njemačkoj već dugi niz godina govorimo o 100 000 slučajeva i više.” Nedavne statistike pokazuju da je stopa abortusa u Njemačkoj ponovno u porastu, nakon godina pada.

Njegova propovijed nije ograničena na obranu nerođenih, već i na žene općenito: „Očito je da je život i dostojanstvo stotina žena ugroženo pljačkaškim skupinama mladića s različitim migracijskim podrijetlom.”

To je osvrt na seksualno zlostavljanje u Njemačkoj na Staru godinu 2015., kada je prijavljeno 24 silovanja i brojni napadi, što je potaknulo žustre rasprave na imigrantsku politiku Njemačke.

Woelki je u propovijedi rekao i da oni koji govore o „granici” u prihvaćanju migranata “nisu razumjeli što znači biti human”.