Kanada: od legalizacije u lipnju, eutanizirano više od 740 ljudi

199

CTV je izvijestio da je više od 740 osoba u Kanadi eutanazirano od njezine dekriminalizacije 17. lipnja 2016. god. Prema izvješću Grahama Slaughtera, tijekom šest mjeseci (sredinom prosinca) zabilježena su:

154 slučaja eutanazije u pokrajini British Columbia, 63 u Alberti (uz 19 tijekom prosinca), 18 u Manitobi, 8 u Saskatchewanu.

Od 31. listopada u pokrajini Nova Scotia zabilježeno je 16, u Newfoundlandu i Labradoru 4, dok na Otoku Princa Edwarda i Sjeverozapadnim teritorijima nije zabilježen ni jedan slučaj.

New Brunswick, Yukon i Iqaluit nisu objavili svoje podatke, međutim, u Yukonu lokalni su mediji objavili jedan slučaj eutanazije.

U Quebecu, od prosinca 2015., procijenjeno je 300 „potpomognutih smrti“. CTV ukazuje i na nepotpune podatke.

Izvješće također sadrži intervju liječnice Ellen Wiebe, koja je od srpnja usmrtila 40 osoba ubrizgavši im smrtonosnu injekciju. Wiebe naglašava da će broj eutanazija nastaviti rasti:

„Znam da će rasti. Očekujem da ćemo stići do Nizozemske i Belgije jer su njihovi zakoni slični našima, a to bi značilo 5% svih smrti.

Etičar i profesor prava na Sveučilištu u Torontu, Trudo Lemmens, rekao je za CTV da bi pokrajine trebale objavljivati više podataka da bi zaštitili pacijente od mogućih zlouporaba.

„Postoji zabrinutost za pacijente koji su ranjivi ili koji se nađu u situaciji ranjivosti da se pod pritiskom svjesno ili nesvjesno odluče za medicinsku pomoć pri umiranju, bilo zbog financijskih okolnosti ili zbog medicinske pomoći koja im nije nužno potrebna“.

Sustav prikupljanja podataka nije dizajniran da bi razotkrio zlouporabu zakona. Podatci izvještavaju samo o medicinskom stanju, dobi, spolu i slično, a izvješća podnosi liječnika koji brine o usmrćivanju.

Jedini način kojim bi se razotkrila zlouporaba zakona jesu informacije koje dolaze od članova obitelji i prijatelja preminulih. Nekoliko priča već je razotkriveno.