Jugoistočnoazijska država Kambodža proglasila je nedavno zabranu surogat-majčinstva, prakse koja se do sada koristila pravnom ‘rupom’ kako bi privukla potencijalne roditelje iz cijeloga svijeta u potrazi za surogat-majkama što se pretvorilo u biznis.

Kambodžanski ministar zdravstva objavio je da se „zamjensko majčinstvo, jedan oblik dobivanja potomstva putem tehnologije potpomognute oplodnje, potpuno zabranjuje”, iako još uvijek ne postoji zakon koji bi obvezivao na odbacivanje ovakve vrste tehnike niti se promišlja o posljedicama za one koji bi mogli izbjeći zabranu. Na isti način zabranjuje se i komercijalno doniranje sjemena i zahtijeva se od klinika i osobnog liječnika da ponude usluge umjetnog osjemenjivanja koje imaju dozvolu ministarstva.

Donošenje ovog zakona o kojem se promišljalo posljednjih godinu dana, izazvano je različitim skandalima, poput slučaja Japanca koji je „proizveo” šesnaestero djece u utrobama različitih žena i plaćavši raznim osobama da devetero njih podignu u jednom stanu u Bangkoku, ili slučaja australskog para koji je napustio svoje surogatstvom rođeno dijete jer je imalo Downov sindrom, kako bi ga odvojio od njegove zdrave sestre blizanke.

U Kambodži ima gotovo 50 pružatelja usluge surogat-majčinstva, uključujući i one koji su preselili svoje urede iz Tajlanda nakon zabrane 2015. godine. Trošak jedne surogat-majke može dosegnuti 27 000 eura po trudnoći, od kojih samo 9 000 eura ide ženi koja stavlja svoju utrobu na raspolaganje nepoznatim roditeljima, što je znatno manja svota od 100 000 eura koliko isti postupak može stajati u SAD.

Zabranu surogatstva potaknuli su njegovi protivnici. Ministar pravde nedavno se tijekom predstavljanja novih mjera posvajanja, prije dva tjedna izjasnio za zabranu ove prakse, nazivajući je „trgovinom ljudi“:

„Trebamo zakon koji bi spriječio ovu vrstu trudnoća jer uočavam da one ne nastoje zadovoljiti potrebe pojedinca, već predstavljaju jedan oblik trgovine. Ne želimo gledati ovakvu vrstu trgovine u našoj zemlji”, rekao je ministar, prema kojem je oko „20 000 stranaca putovalo u Kambodžu kako bi od kambodžanskih žena tražili da za njih preuzmu trudnoću”.