Kina: Većina „drugih kćeri“ ili su abortirane ili napuštene, ali ona je preživjela

289

Peking – Upoznajte Bai Jun! Njezina majka voli je baš takvu kakva jest, ali je njezin otac i njegovi roditelji, nažalost, mrze.

Bai Jun imala je tri mjeseca kada smo je našli. Ima stariju sestru, što znači da je ona druga kći. Mnoge djevojčice koje su druge po redu u svojoj obitelji, u Kini su ili pobačene ili napuštene. Čak i pod novom politikom „dva djeteta“, kada je prvo dijete djevojčica, mnogi parovi inzistiraju da njihovo drugo dijete mora biti dječak. Mnoga djeca koju spasimo su „druge kćeri“ u svojim obiteljima.

Baka Bai Jun, majka njezina oca, brinula se za svoju snahu, zato što je dolazila iz siromašne obitelji. Kada je rodila stariju sestru Bai Jun, njezina je svekrva bila veoma uzrujana.

Prije nego što se Bai Jun rodila, njezina je baka vršila pritisak na njezinu majku kako bi otišla na ultrazvuk te saznala spol djeteta. Njezina je majka to odbila, znajući da će ako dijete bude žensko, svekrva željeti da Bai Jun bude abortirana.

Na početku je otac Bai Jun bio na strani njezine majke, štiteći je da ne bi trebala otići na ultrazvuk. Vjerojatno je mislio da će Bai Jun biti dječak jer čim se rodila, njezin je otac stao na stranu svoje majke, protiv djevojčice i svoje supruge.

Majka Bai Jun često je plakala i bila u strahu da će je njezin suprug ostaviti jer mu je rodila dvije kćeri i ni jednog sina. „Ova mala djevojčica vrlo je tiha. Tako je nevina. Ona nema nikakvu predodžbu o tome što se u svijetu događa.“, rekla je.

Majka Bai Jun rekla je i da bi voljela zadržati obje djevojčice. Bila je uvjerena da će preživjeti i bez pomoći svojega supruga.

Ali kako? Nije imala ni novca niti bilo kakvu podršku, a osim sebe morala je prehraniti još dvije djevojčice.

Često takav stalan stres i financijska nesigurnost mogu dovesti obitelj do toga da učini nešto o čemu nikada do tada nije razmišljala – da svoju djevojčicu dadu na posvajanje ili je jednostavno napuste. Situacija u kojoj se našla majka Bai Jun, bila je očajna.

Kada je organizacija Women’s Rights Without Frontiers saznala za Bai Jun, jedna od naših članica koja radi na terenu, pokucala je na vrata njezine kuće i njezinoj majci dala poruku nade. „Djevojčice su dobre, kao i dječaci. Obje su vaše kćeri dragocjene i u pravu ste što ih obje želite zadržati.“, poručila je majci Bai Jun.

Naša je članica majci govorila o programu „Sačuvajmo djevojčicu“, kazavši joj da organizacija daje određeni mjesečni iznos obiteljima da bi ih osnažila u odluci da zadrže svoje djevojčice.

„Gospodin je pružio svoju ruku pomoći i meni, donijevši tako nadu u situaciju koja je za mene i moje dvije voljene kćeri bila beznadna.“, rekla je majka Bai Jun zahvalno.