Poznata „za život“ aktivistica i zatvorenica zbog priziva savjesti, Mary Wagner, koja je 12. prosinca uhićena zbog nastojanja da spasi nerođenu djecu i njihove majke od nasilja abortusa, za Božić je zadržana u zatvoru.

Wagner (42) je uhićena u Ženskoj klinici u Bloor West Villageu zbog optužbe za kršenje uvjetne kazne i nanošenje štete.

Kao predana katolkinja, Wagner nije mogla pristati na uvjete prema kojima se od nje tražilo se drži podalje od ustanova za izvršavanje abortusa te će zbog toga do suđenja i presude biti zadržana u pritvoru.

Sestra Immolatia iz Družbe siromašnih od Isusa Krista koja je osnovana prije petnaest godina u Portugalu s poslanjem da brine oko beskućnika i zatvorenika, prisustvovala je Wagnerinu uhićenju.

„Moj odgovor na izraze žalosti zbog njezina uhićenja jest da su ljubav koju Mary živi, radikalna ljubav koja sve preokreće, osobna žrtva i tegobe nužnost“, izjavila je s. Immolatia u svojem osvrtu na događaje toga dana.

„Dok je ulazila u prostore za izvršavanje abortusa i molila majke da ne ubiju svoje bebe, dijelila im je svežnje bijelih i crvenih ruža (vrste bebin dah) uz koje su bile priložene Čudotvorne medaljice i kartice na kojima su bile informacije o tome gdje žene mogu potražiti pomoć u vezi trudnoće.“

Wagner je sestri prenijela da je u čekaonici bila nekolicina žena.

„Mnogi su na snimci njezina uhićenja uočili Maryjin žalosni izraz lica. Ljudi su to opisali kao „žalost“ ili „tugu“. Njezino lice zapravo je izrazilo agoniju njezina srca, ali potrebno je razumjeti izvor njezina žalovanja“, napisala je.

Ustanova za abortuse „bila je puna žena koje su zakazale smrt svojoj djeci. Biti svjedokom tog strašnog prizora i činjenice da su srca toliko otvrdnuta i zatvorena za Evanđelje života, za Mary je bilo kao da joj je mač prošao kroz dušu.“

Sestra Immolatia, poglavarica Družbe sv. Kateri Tekakwitha iz Waterlooa, napisala je da je čula „izraze tuge, zgražavanja, žalosti“ zbog uhićenja Mary Wagner.

Tim ljudima „jedini prikladan odgovor je ono što bi Isus rekao, kao što je i Mary rekla: „Ne plačite zbog mene, ne žalujte zbog mojeg uhićenja i zatvaranja. Plačite zbog najmanjih među našom braćom i sestrama, Svetim nevinima, koji ovdje bivaju masakrirani, iskidani u dijelove, čiji se tihi plač ovdje ne čuje, čija slomljena, iskrvavljena tijela bacaju u smeće ili se prema njima odnose kao objektima za istraživanja.“

„Ne trebate gledati na njezino osobno žrtvovanje jer je zatvorena u provincijskom zatvoru. Zapravo, unatoč tome što se Mary nalazi iza metalnih šipki, ona je slobodnija nego svi mi“, napisala je sestra Immolatia.

„Postavši zatvorenica ljubavi i svjedokinja svetosti života, odbivši poštivati nepravedne zakone, usmjeravajući svoju slobodu prema Bogu i zagovarajući one čiji se glas ne čuje, nezaštićene nerođene i njihove majke, Mary je u pravom smislu slobodna“, ustvrdila je.

„Prema Katekizmu Katoličke Crkve ‘što više čovjek čini dobro, to je slobodniji. Prava je sloboda u služenju dobru i pravednosti…’.“

Sljedeće Maryjino pojavljivanje na sudu zakazano je za 29. prosinca u prostoriji 111 Suda u Old Cityju u devet sati ujutro.

Za one koji bi željeli pisati Mary, adresa je: Mary Wagner, c/o Vanier Centre for Women prison, P.O. Box 1040, 655 Martin St., Milton, ON, L9T 5E6.

Potpuni tekst osvrta sestre Immolatie in Corde Perforato Iesu nalazi se ovdje.