„Div“ u vršenju abortusa, Planned Parenthood, potvrdio je donaciju druge osobe Facebooka, Sheryl Sandberg, u email-u internetskoj stranici Refinery29 (stranica o ženskoj modi, zdravlju, i sl., op.p.), uz napomenu da je ona (dugo)trajna donatorica toj organizaciji.

„Na korist više od dva milijuna pacijentica koje dolaze u Planned Parenthood svake godine, zahvalni smo Sheryl Sandberg na njezinoj dugoročnoj i sada, povećanoj, podršci našoj zdravstvenoj njezi,“ rekla je Cecile Richards, predsjednica Planned Parenthooda.

Navodno neprofitne organizacije koje vrše abortuse traže dodatne izvore prihoda jer se suočavaju s mogućnošću da im nova administracija (Vlada) predsjednika Trumpa potpuno ukine značajna sredstva iz državnog proračuna. Jedan od prvih poteza Trumpove administracije bio je i ukidanje međunarodnog financiranja abortusa javnim novcem.

„Počela sam svoju karijeru radeći u Svjetskoj banci na području zdravstva u Indiji,“ Sanberg je napisala na svojem Facebook profilu. „Vidjela sam iz prve ruke da su klinike financirane iz inozemstva često jedini izvor zdravstvene skrbi za žene.“

„Kada se ženama pruže osnovne informacije o zdravstvenoj skrbi i uslugama, one žive duljim i zdravijim životom te rađaju djecu koja žive dulje i zdravije. Najbolji način prevencije abortusa jest kroz više, a ne manje, usluga koje ‘planiraju obitelj’. Ženska prava ljudska su prava i nema osnovnijeg prava od zdravstvene skrbi. Žene diljem svijeta zaslužuju našu potporu.“

Sandberg je napala Trumpovu imigracijsku politiku, iskoristivši trenutak da uzveliča „ženska prava“ govoreći da je to ženama „posebno neoprostivo“.

Sandberg je bila glasna podupirateljica Demokratske kandidatkinje i zagovornice abortusa, Hillary Clinton, u predsjedničkoj utrci 2016. godine.

Predsjednica Planned Parenthooda, Richards, pozdravila je ovu velikodušnu donaciju.

„Vrlo je važno da sada, kada ekstremni političari žele ukinuti financiranje i zatvoriti Planned Parenthood, što će milijunima ljudi, većinom Afroamerikancima i građanima iz seoskih područja, uskratiti takvu zdravstvenu njegu,“ napisala je Richards.

„Zatvoriti Planned Parenthood značilo bi učiniti nacionalnu zdravstvenu katastrofu za žene“, spomenula je Richards.

Richards je rekla da je Planned Parenthood kao organizacija doživjela određeni val donacija u zadnje vrijeme no to nije dovoljno s obzirom na mogući gubitak milijuna dolara odštete koje Planned Parenthood prima od Medicaid-a kao povrat za „zdravstvene usluge“ (Medicaid u SAD-u je socijalni program zdravstvene zaštite za obitelji i pojedince s ograničenim financijskim mogućnosti, op. p.).

„Zdravstvene usluge“ je zapravo pogrešan naziv koji upravitelji Planned Parenthooda, vodeći mediji i zagovornici abortusa vole rabiti. Abortusi čine 97% svih „usluga“ koje ova organizacija nudi, a ne 3% kako često ističu.

Pružanje „zdravstvenih usluga“, kao što tvrdi Planned Parenthood, zapravo ne postoji, kako je to otkrila orgnizacija Live Action.

U tajnom videu objavljenom u siječnju, Live Action je iznio činjenicu da Planned Parenthood ne pruža prenatalnu skrb kao dio svoje usluge.

Nakon obavljenih poziva i osobnih dolazaka u 97 klinika diljem zemlje, istražitelji Live Actiona otkrili su da prenatalna skrb za žene zapravo ne postoji ni u jednom objektu Planned Parenthooda. Svaki put njihov odgovor bio bi „Ne, mi ne… mi smo specijalizirani samo za abortuse.“

U 2014. Planned Parenthood je uprihodio 127 milijuna dolara, u što nije uračunata zarada od nezakonite prodaje abortiranih beba, tj. njihovih dijelova tijela. Tajne snimke Center for Medical Progress (Centra za medicinski razvoj) iz 2016., zabilježile su službenike PP-a koji priznaju zaradu od prodaje dijelova tijela nerođenih beba.