Pripadnici peruanskoga pro-life pokreta snimili su zadivljujući video-spot prepun mladenačke snage i živahnosti za promidžbu Hoda za život.

Zamišljen kao flash mob na prostranom trgu u centru glavnog grada Lime, spot započinje solom i plesom tinejdžerice s refrenom „en la marcha por la vida“ (u hodu za život, op. p.). Trg ubrzo preplavljuju stotine mladih muškaraca i žena, pridružujući se pjesmi i plesu, snimani i u krupnom planu u razini kamere, i u totalu iz ptičje perspektive.

Nakon spota slijedi drugi video u kojem se mogu naučiti koreografija i stihovi pjesme.

Flash mob najavljuje ovogodišnji moto Hoda za život: „La Calle Es Nuestra: Defienda La Vida (Ulice su naše: obranimo život!).

Prema istraživanju agencije Ipsos, provedenom ranije ove godine, Peruanci su najveći promicatelji života na svijetu, stoga bi njihov ovogodišnji Hod mogao biti najveći na svijetu.

U 2015. okupio je 500 000, a prošle godine čak 750 000 sudionika, dok je, do tada najbrojniji, američki Hod za život 2013. privukao oko 650 000 ljudi.

Iako je abortus u Peruu nezakonit (osim u slučaju spašavanja majčina života), Peruanci već 5 godina zaredom organiziraju Hod za život kao najveću manifestaciju te vrste na svijetu. Na taj se način odupiru agresivnim nasrtajima proabortusnih akitivista koji su u Peruu pronašli svoje saveznike u opozicijskim političkim snagama s lijevo-liberalnog spektra.

Prošle je godine pritisak došao od prve dame, Nadine Heredia, koja je sa šačicom odabranih promicatelja abortusa prema Ministarstvu zdravstva apelirala da se “usluge abortusa standardiziraju u slučajevima ugroza života majke”. Time se pokušalo zaobići odredbe Kaznenog zakona i 1. članka peruanskog Ustava u kojem stoji da je: “obrana ljudske osobe i poštivanje njegova ili njezina dostojanstva najviši cilj društva i države.”

Jedan od najvećih podržavatelja peruanskog Hoda je i nadbiskup Lime, kardinal Juan Luis Cipriani koji se prošle godine Hodu pridružio i na ulici. Tom se prigodom obratio prisutnima:

“Osjećam se vrlo ponosnim biti s vama na ovom Hodu. Peru pokazuje Latinskoj Americi i Europi da možemo promijeniti naš način razmišljanja. Moramo poduprijeti život, obitelj i imati hrabrosti izići na ulice. One nas neće prešutjeti. Uvijek ćemo izlaziti na ulice da bismo branili život.”

Pokušaj dekriminalizacije abortiranja djece začete silovanjem od prije dvije godine, neuspješno je završio.

Hod za život održava se samo nekoliko tjedana uoči predsjedničkih izbora 10. travnja 2017. god.

Prema najnovijim istraživanjima javnog mnijenja, 89% Peruanaca protivi se ozakonjivanju abortusa.