Trumpov kandidat za Vrhovni sud: Slučaj Roe je „najveća grozota u povijesti prava”

579

Novoizabrani američki predsjednik Donald Trump izjavio je da će, samo dva tjedna nakon inauguracije, imenovati zamjenu za Antonina Scaliju, preminulog pro-life suca Vrhovnog suda. Jedan od njegovih vodećih kandidata za to mjesto, zauzeo je snažan pro-life stav, osudio poznati slučaj Roe vs Wade (1973.), kao i odluku Vrhovnog suda kojim su dopušteni gotovo neograničeni abortusi.

Sudac William Pryor, član US Court of Appeals for the Eleventh Circuit (američki Žalbeni sud), smatra se jednim od naizglednijih kandidata za suca Vrhovnog suda. U prethodnom izvješću, Pryor nije birao riječi u izražavanju svojeg osjećaja o tome koliko je u odluka u slučaju Roe pogrješna i s dalekosežnim posljedicama.

Jednom prilikom odluku Vrhovnog suda u kontroverznom slučaju Roe v. Wade nazvao je „najvećom grozotom u povijesti ustavnog prava”, navodi se na internetskoj stranici Above the Law koja prati rad Suda.

U međuvremenu, Pryor je Senatu rekao: „Ne vjerujem samo da je slučaj [Roe] nepotkrijepljen sadržajem i strukturom Ustava, nego je doveo i do moralno pogrješnog ishoda. Doveo je do ubijanja milijuna nevine nerođene djece.”

U vrijeme njegove kandidature za Žalbeni sud, zagovaratelji abortusa snažno su mu se protivili.

Bivša predsjednica NARAL-a (National Abortion and Reproductive Rights Action League, organizacije koja promiče abortus, op. p.), Nancy Keenan, rekla je da je Pryor bio „izvan mainstreama”, a predsjednica organizacije Planned Parenthood, Gloria Feldt, izjavila je: „Predsjednik Bush odlučio je ponovno imenovati suce koji se ne pridržavaju našeg temeljnog ljudskog i građanskog prava da donosimo vlastite izbore po pitanju rađanja djece.”

Koliko je vjerojatno da će Pryor biti izabran za suca Vrhovnog suda? Mogućnost za to je velika sama po sebi, tim više i zbog njegova bliskog odnosa s pro-life senatorom Jeffom Sessionsom kojega je Trump nominirao za Glavnog državnog odvjetnika.

Sessions i Pryor upoznali su se 1994. kada se Sessions kandidirao za Glavnog državnog odvjetnika Alabame, a jedna internetska stranica navodi: „Nakon što je Sessions pobijedio, angažirao je Billa Pryora za svojeg zamjenika. Sessions je, među mnogim drugim čimbenicima, naveo i Pryorov rad za njega kad je ushićeno govorio o njemu na Pryorovu saslušanju za suca Žalbenog suda.”

Pryor je, potom, 1997., naslijedio Sessionsa na mjestu Glavnog državnog odvjetnika Alabame.