Republikanci potvrdili da će se Planned Parenthood od veljače prestati financirati iz državnog proračuna

473
Izvor: Facebook/ProLife.hr

Nakon izbora Donalda Trumpa, službenici Planned Parenthooda pripremali su se za „borbu kakvu do sada još nismo vidjeli,” a ona upravo slijedi.

Predstavnik Zastupničkog doma Paul Ryan, potvrdio je na konferenciji za novinare da Republikanci planiraju ukinuti sredstva iz saveznog proračuna za Planned Parenthood, kao dio njihova prijedloga zakona o opozivu Affordable Care Act.

Ryan je, ne ulazeći u detalje, doslovno rekao: „Zakonski propisi vezani uz Planned Parenthood bit će u našem usklađivanju prijedloga zakona”.

Budući da je to dio procesa usklađivanja, senatori neće imati mogućnost zaustaviti ovaj prijedlog zakona, a neće biti potrebno ni tipično glasovanje većine od 60 glasova.

Kad su Republikanci 2015. predstavili usklađivanje prijedloga zakona koji je trebao dokinuti glavne dijelove Obamacare-a i ukinuti financiranje Planned Parenthooda, prijedlog je prošao oba doma Kongresa, no predsjednik Obama stavio je veto. Ovaj put se očekuje da će Trump potpisati zakon, a to bi mogao učiniti već sljedeći mjesec.

Prema Washington Postu, očekuje se da će Planned Parenthood izgubiti 40% svojih sredstava, ako taj prijedlog postane zakon. U priopćenju novinarima, Cecile Richards, predsjednica Planned Parenthood usprotivila se tim mjerama.

„Dva i pol milijuna žena, muškaraca i mladih ljudi dolaze kod nas svake godine po usluge od životnog značenja, uključujući pregled raka, kontracepciju te testove na spolno prenosive bolesti i infekcije, a oni si ne mogu priuštiti da se osnovna reproduktivna skrb napada.”

Teksaško zakonodavstvo napravilo je sličan potez prošlog mjeseca službenim izbacivanjem Planned Parenthooda iz državnog Medicaid programa. Planned Parenthood i nekoliko neimenovanih tužiteljskih suradnika podnijeli su tužbu radi nastavka pristupanja sredstvima Medicaida i vrlo je vjerojatno da će se ova pravna bitka u toj državi nastaviti. U svojoj je tužbi Planned Parenthood taj potez nazvao „politički motiviranim lovom na vještice”.